2022-05-24 14:18:53

SLATKA LEKTIRA - Roald Dahl, Charlie i tvornica čokolade

Roman Charlie i tvornica čokolade zabavan je dječji roman u čijem su čitanju naši petaši uživali, a nakon čitanja uspješno pokazali i svoju kreativnost. Uočili su da je najvažnije njegovati temeljne životne i ljudske vrijednosti te da je na kraju pobijedila Charliejeva dobrota, skromnost i ljubav prema obitelji.

(nastavak pod opširnije...a slike u foto-galeriji)

Nakon čitanja književnoga djela učenici su na satu razgovarali o pročitanome, rješavali su pojedine zadatke u parovima (istraživanje o Festivalu čokolade u Opatiji, razgovor s Willyjem Wonkom, izrada slikovnice o obilasku tvornice čokolade, piramida neostvarenih želja, zanimljivosti o čokoladi, slastice koje u sebi imaju čokoladu, zlatna ulaznica, savjeti roditeljima, pozitivni i negativni učinci čokolade na ljudski organizam, pravila ponašanja u tvornici čokolade), a zatim su prezentirali i svoje stvaralačke uratke.

 

Zamislili su da rade u tvornici čokolade. Willy Wonka opet je osmislio novi čudesni čokoladni proizvod. Njihov je zadatak bio taj proizvod predstaviti kupcima. Osmislili su i napravili reklamu koja će privući kupce i potaknuti ih na probavanje novoga fantastičnoga proizvoda. Reklamu su mogli napraviti u obliku kratkoga filma, plakata/postera ili prezentacije. Pojedini su učenici donijeli i ukusne čokoladne proizvode pa je cijeli razred uživao u slasnim okusima.

Nakon gledanoga istoimenoga filma, učenici su uočavali sličnosti i razlike između knjige i njezine ekranizacije te su vrlo rado iznosili svoje dojmove o pročitanome i gledanome djelu.


Osnovna škola Pujanki