2022-05-20 15:00:40

POVIJESNA UTAKMICA IZMEĐU DELMATA I RIMLJANA

Ove i sljedeće školske godine 3.a i 3.b razred provodi projekt pod nazivom Rimljani : Delmati – 0 : 0. Nastao je na poticaj projekta Čuvari baštine kojeg su još prije pet godina pokrenuli učenici OŠ Trilj.

Upravo u suradnji s njima, kroz ovaj projekt želimo naučiti više o povijesti i baštini svoga kraja, ali i o nastanku nogometa. Tijekom školske godine vrijedno smo se pripremali za najvažniji događaj – nogometnu utakmicu između Rimljana (naši) i Delmata (Triljani).

Sve je započelo virtualnim susretom u Triljskom muzeju...

(nastavak pod opširnije)

gdje su učenici slušali o nadgrobnom spomeniku dječaka Gaja Laberija koji u ruci drži kuglu ukrašenu šesterokutima - dokazom da se prvi nogomet u Europi igrao baš u Cetinskoj krajini. Izrađivali su se rekviziti i učila se navijačka koreografija. Učiteljica Ana Ćaleta pokazala je kako se prave frizure koje su u to doba nosile Rimljanke, a nastavnica Divna Latković je učenike naučila kako skrojiti rimske toge.

   

Utakmica je bila dogovorena za četvrtak, 19. svibnja. Učenici su, predvođeni carem Dioklecijanom (kojeg je utjelovio Kristinin tata), krenuli kroz centar grada. Obišli su Peristil i Vestibul (čak i zapjevali), a zatim se uputili prema Starom placu, mjestu velikog okršaja.

 

Na žalost, i uz gromoglasno navijanje te bodrenje lijepih Rimljanki, naši dečki su ipak izgubili od Delmata. Ali, u nadi da će sljedeći put rezultati biti na našoj strani, najavljujemo uzvratni susret 20. rujna u Trilju

.

Zahvaljujemo svima koji su nas podržali i sudjelovali u našem projektu te se veselimo novim iskustvima.

Više pogledajte na https://www.dalmacijadanas.hr/povijesna-utakmica-na-starom-placu-pehar-uz-zvizduke-i-negodovanje-otisao-u-trilj-ceka-se-uzvrat/ .


Osnovna škola Pujanki