2022-04-29 10:58:06

Sudnica u učionicama sedmaša

Vjenceslav Novak, Iz velegradskog podzemlja

Na satu hrvatskoga jezika učenici 7.razreda napravili su sudnicu na temu književnoga teksta za cjelovito čitanje Iz velegradskog podzemlja. Morali su suditi Miki zbog ubojstva kćeri Evice.

Svi su se učenici temeljito pripremili za suđenje pročitavši pripovijetku Vjenceslava Novaka, proučivši likove i njihovu karakterizaciju te istraživši što je suđenje, a što sudnica, koji su prostorni uvjeti potrebni za izvođenje suđenja, koje osobe sudjeluju i kakav je sam tijek suđenja.

Kako je bilo pročitajte pod opširnije, a slike možete pogledati u foto-galeriji...

Učenici su svojim radom pokazali da sat lektire može biti poučan i zabavan. Podijelili smo  uloge- učenici su glumili likove iz djela, kao i neke nove likove koji u samom tekstu ne postoje, ali mogu, s obje strane, utjecati na tijek suđenja. O njihovoj pripremljenosti i rječitosti ovisio je uspjeh prikaza sudnice, a pobrinuli su se da i izgledom budu što uvjerljiviji. Svatko je u svojoj ulozi, vođen radnjom pripovijetke i svojim osobnim stavovima, zaključivao, ispitivao, dokazivao, svjedočio, prosuđivao, postavljao pitanja i odgovarao na njih. Uživjeli su se u svoje uloge te se ponašali prema pravilima struke: novinarske, sudske, uloge majke, oca, sina, gostioničara…

Klupe u učionici bile su postavljene kao u hrvatskoj sudnici, a sudionici su zauzeli svoja mjesta.

7.a

Optuženog Miku, kojega je glumio Marino Mihovilović, doveo je Toma Ljubičić u ulozi sudskoga službenika. Sjela je i porota koju su sačinjavali: Gabrijela Buljubašić, Luka Despotović, Stipan Roguljić, Vice Radovan i Nea Vuković. Sutkinja Tamara Rajić otvorila je suđenje i utvrdila da su prisutni okrivljenik (i njegov odvjetnik) te tužiteljica. Sudski službenik najavio je kome započinje suđenje. Zapisničar Teo Antunović zapisivao je tijek suđenja.  Sutkinja je pozvala tužitelja na predstavljanje optužbe.

Tužiteljica Emma Leonie Barišić iznijela je uvodnu riječ. Odvjetnik, koji je iznosio Mikinu obranu, bio je Ivan Todorović. Tijekom sudskog procesa ispitan je cijeli niz svjedoka koji su zauzimali svoja mjesta na stolcu: Lucija Vuković kao Mikina supruga, David Sesar kao Mikin sin, Mate Blažević kao Mikin prijatelj Jankić, Zara Antunović kao liječnica, Marina Vukadinović kao socijalna radnica, Tamara Tojčić kao Mikina sestra, Zlatko Mlinar kao bogati sustanar, Tia Tomljanović kao Lucijina prijateljica, susjeda.  Nakon završnih riječi obrane i tužiteljstva, porota se povukla na vijećanje. Svoju su presudu predali sutkinji koja je potvrdila njihove zaključke i presudila da je Mika kriv. Osuđen je na dugotrajnu zatvorsku kaznu. Na tu presudu Mikinoj je ženi Luciji pozlilo te se onesvijestila pa joj je pružena liječnička pomoć, a čulo se i negodovanje Mikinoga prijatelja Jankića.  Službenik je ubrzo odveo optuženoga Miku.

Novinarka, koja je pratila cijeli sudski proces, a glumila ju je Paula Zorić ,  o svemu je izvijestila gledatelje pred „televizijskom” kamerom. Kamermana je glumio Ivan Krpan. Za kraj, novinarka je predstavila i  djevojčicu koja je bila Evičina prijateljica, a nju je glumila Tamara Mlinar. Postavila joj je nekoliko pitanja nakon čega je djevojčica pročitala svoj sastavak o Evici.

7.b

Sličan tijek suđenja odvijao se i u 7.b razredu. Optuženika Miku glumio je Bruno Bakotić. U ulozi porote našla su se tri člana: Tara Ukić, Stipe Delić i Roko Barbir. Sudac Toma Grubšić otvorio je suđenje te predstavio predmet rasprave i sudionike procesa. Zapisničar Marin Vukosav zapisivao je tijek suđenja. Optužbu je predstavljala Petra Biskupović, kao glavna tužiteljica, a Mikinu je obranu zastupala Paola Macut. Ispitani su svjedoci i obrane i optužbe: Hana Nenadić kao Mikina žena Lucija, Toni Barić kao Mikin sin, Antonio Ćosić kao Jankić, Gabriela Andrić kao psihijatrica, Paola Ivić kao liječnica, Leona Bulić kao Lucijina prijateljica i susjeda, a Luči Bulić kao socijalna radnica. Duje Jakšić snašao se u ulozi gostioničara, a Ana Pavlović u ulozi Mikine sestre. Bogatoga sustanara glumio je Marino Bešker.

Nakon završnih riječi, porota je trebala donijeti odluku o oslobađanju ili zatvaranju optuženoga Mike. Svoju su presudu predali sudcu koji je potvrdio njihove zaključke i pročitao oslobađajuću presudu. Uzete su u obzir otežane životne okolnosti u kojima je Mika živio kao i njegov čin kajanja i nenamjernoga ubojstva djeteta. Mika treba pet godina ići na odvikavanje od ovisnosti o alkoholu.  Na samom je kraju Roko Klarin, u ulozi Evičinog prijatelja, pročitao pismo koje joj je napisao i time dirnuo sve nazočne.


Osnovna škola Pujanki