2021-10-14 18:52:21

Mediji oko nas

Sporazumijevanje ljudi neizostavan je dio naše svakodnevice. Tijekom povijesti zabilježeno je mnogo načina ljudske komunikacije, a svaki posrednik pri prijenosu poruke naziva se medij.

Učenici petih razreda dobili su mini-projekte o medijima koje su predstavili na satu Hrvatskoga jezika.

Naša je učionica postala mali sajam zaboravljenih medija. Učenici su prikupili razne stare medijske uređaje i donijeli ih u školu (stari telefon, stari mobitel, bežični telefon, walkman…). Predmete su izložili i predstavili ono što su donijeli opisujući svaki predmet i način njegove uporabe.

Pojedini su učenici proveli među roditeljima i starijim članovima obitelji anketu o tome koje su medije poznavali kao djeca, a i saznali su više o igrama djece nekad  te su zabilježili pravila  igara koje su igrali njihovi djedovi ili bake.

Osmislili su i  plakate kojima su  željeli upoznati ostale učenike  s određenim medijem te ih potaknuti na njegovu uporabu ili ih upozoriti na njegove opasnosti.

Vodili su medijski dnevnik tijekom jednog tjedna. Za svaki dan naveli su kojim se medijem služe, u koje doba dana i koliko dugo to čine. Na kraju su utvrditi kojim se medijem najčešće služe.

Posebnu kreativnost učenici su pokazali u snimanju kratkoga humorističnoga filma o utjecaju medija na njihov život, a bake i djedovi naših učenika postali su prave zvijezde jer su učenici s njima, baš poput pravih novinara, razgovarali o tome koliko su se mediji promijenili posljednjih pedeset godina te su svoj razgovor snimali. Svi smo zajedno uživali u slušanju intervjua i usvajanju novih spoznaja o korištenju medija.

Naše radionice o medijima uspješno smo prezentirali u razredu te time uronili u svijet nekih zaboravljenih medija.

                               Pripremile učiteljice hrvatskoga jezika: Ivana Bulić i Maja Čop

Pod opširnije možete pronaći slike naših radova...


Osnovna škola Pujanki