preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

       

JUTRO
    1. sat:    08:00 - 08:45
    2. sat:    08:50 - 09:35
    3. sat:    09:40 - 10:25
    odmor    10:25 - 10:40
   4. sat:    10:45 - 11:30
    5. sat:    11:35 - 12:20
    6. sat:    12:25 - 13:10

  POSLIJEPODNE
    1. sat:    14:00 - 14:45
    2. sat:    14:50 - 15:35
    3. sat:    15:40 - 16:25
    odmor    16:25 - 16:40
   4. sat:    16:45 - 17:30
    5. sat:    17:35 - 18:20
    6. sat:    18:25 - 19:10

Novinarska grupa

 

 

 

 

 

 

za ulaz klikni na sliku ...

Vijesti

Posjet učenika osmih razreda Vukovaru

Učenici osmih razreda naše škole 10. ožujka 2019. godine krenuli su u grad Vukovar te 11. i 12. ožujka boravili u njemu i posjetili važna odredišta te tako postali sudionicima projekta „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“ u organizaciji Javne ustanove ,,Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar”. Cilj je projekta učenike osmih razreda na dostojanstven način učiti o vrijednostima Domovinskoga rata i značaju Bitke za Vukovar u obrani suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske.

 ...(pod opširnije)


Prvoga dana programa naši su učenici posjetili crkvu sv. Filipa i Jakova, pogledali dokumentarni film te uz vodstvo franjevca razgledali crkvu i saznali o njenom stradanju u ratu, a dan smo obogatili i obilaskom izložbenih prostora Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar. Hrvatski su se branitelji, kao sudionici ratnih zbivanja u Vukovaru, pokazali najboljim vodičima i prenositeljima svih informacija, činjenica, ali i dojmova, često osobnih i tragičnih, o teškim danima u Vukovaru 1991. godine. Posebno će u sjećanju ostati predavanja Domovinski rat i Bitka za Vukovar. Tijek i značaj bitke razjasnio nam je časnik Hrvatske vojske i sudionik obrane grada Vukovara. U poslijepodnevnim satima posjetili smo Muzej vučedolske kulture, a obišli smo i Križ na ušću Vuke u Dunav, podignut u čast svim poginulim braniteljima, nakon čega smo razgledali uže središte grada. Nakon večere organizirana je plesna večer u diskoteci gdje su se naši učenici mogli upoznati i družiti s učenicima iz drugih škola koji su u to vrijeme također sudjelovali u projektu.

Drugog dana boravka posjetili smo najvažnije lokacije vezane uz stradanja Vukovara u Domovinskom ratu. Na Trpinjskoj cesti u Spomen-domu hrvatskih branitelja učenici su,  uz stručno vodstvo, doznali sve činjenice koje su omogućile iznimne uspjehe hrvatskih branitelja u zaustavljanju i uništavanju neprijateljskih tenkova. Zgrada Spomen-doma napravljena je u obliku čvrsto stisnute šake koja simbolizira snagu kojom se Vukovar branio od agresije. Spomenik Blagi Zadri podsjeća na jednog od najvažnijih zapovjednika obrane Vukovara i heroja Domovinskog rata. Vozeći se cestom od Vukovara do Bogdanovaca, moguće je pratiti kuda je prolazio Put spasa, tzvKukuruzni put. Tim putem u grad je do 1. studenog 1991. dopremana pomoć, evakuirani ranjenici, a njime su na kraju mnogi Vukovarci i branitelji uspjeli u posljednji trenutak izići iz opkoljenoga grada i spasiti se.  Na Ovčari, najvećoj masovnoj grobnici iz Domovinskog rata te na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata, u tišini, s puno poštovanja upalili smo svijeće za sve koji su izgubili život za slobodu Hrvatske. Slikali smo se i ispred vukovarskog vodotornja, simbola stradanja i otpora grada koji s ponosom vije svoju hrvatsku zastavu.  Posebna je priča vukovarska bolnica gdje smo gledali kratki film o bombardiranju i stradavanjima u bolnici, a u njezinim se uskim podrumskim prostorijama  i danas može osjetiti težina života ranjenika i bolničkog osoblja tijekom granatiranja.

Posjet učenika osmih razreda Vukovaru završio je predavanjem Škola mira. U kvizu znanja, koji je slijedio nakon toga,  po dvoje učenika predstavljalo je svoje škole te su na taj način svi učenici imali priliku ponoviti podatke koje su u dva dana boravka u Vukovaru čuli i upamtili. Čestitamo svim učenicima na pokazanome znanju, a s ponosom spominjemo imena naših predstavnika, Matee Jurić Grgić i Luke Balde Hajdića, koji su u kvizu osvojili prvo mjesto! Posebnu vrijednost na samom kraju nosi spoznaja da su učenici svojim domovima ponijeli poruke mira, nenasilja i tolerancije.

Pogledajte u foto-galeriji...Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Suzana Cecić Ivana Bulić   datum: 26. 3. 2019.

E-dnevnik

Produženi boravak

Linkovi

     

        

          

            

 ictunastavi.blogspot.gr

 

       

Obavijesti o provedenim aktivnostima u okviru Erasmus+ projekata možete pronaći na ovoj poveznici:   https://live.etwinning.net/profile

Materijale s radionica Večeri matematike možete pronaći na sljedećem linku


Dokumenti MZOS

preskoči na navigaciju