preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

       

JUTRO
    1. sat:    08:00 - 08:45
    2. sat:    08:50 - 09:35
    3. sat:    09:40 - 10:25
    odmor    10:25 - 10:40
   4. sat:    10:45 - 11:30
    5. sat:    11:35 - 12:20
    6. sat:    12:25 - 13:10

  POSLIJEPODNE
    1. sat:    14:00 - 14:45
    2. sat:    14:50 - 15:35
    3. sat:    15:40 - 16:25
    odmor    16:25 - 16:40
   4. sat:    16:45 - 17:30
    5. sat:    17:35 - 18:20
    6. sat:    18:25 - 19:10

Novinarska grupa

 

 

 

 

 

 

za ulaz klikni na sliku ...

Vijesti

Alice Goode-Allen u školi Pujanki u Splitu

Nastavnica, fotografkinja, spisateljica, slikarica i još mnogo toga skrilo se u mladoj Alice Goode-Allen s kojom sam uživala razgovarati pri njenom posjetu našoj školi

. 

Lucija Lekšić, dr.sc. Ilija Protuđer i Alice Goode-Allen

Amerikanka, iz Colorada, jedna je od brojnih mladih ljudi diljem Amerike koji su na svom putu uzeli „predah“ pred nastavak školovanja kako bi bolje upoznali sebe, svoje interese, mogućnosti ali i svijet koji je postao globalno selo. 

 


Amerikanci taj predah nazivaju „gap year“.

Njihova zajednička osobina je odlučnost da nastave svoje školovanje nakon što shvate što je najbolje za njih i u čemu su najbolji kako bi i na taj način dali svoj doprinos zajednici.

Kroz rad sa učenicima i studentima uočila je da se produbljuje jaz između njihovih osobina, vještina, klasičnog obrazovanja i potreba društva te kako se studenti sve više gube u svemu tome, umjesto da nađu svoj put.

Stoga je odlučila da prije nastavka školovanja i sama predahne i dobro iskoristi to vrijeme radeći na multikulturalnom projektu „Painting the Way We Learn“, putujući i upoznavajući ljude, njihov obrazovne sisteme i okolinu u kojoj se školuju od Irske, Švicarske, Norveške, do Španjolske, Slovenije i Hrvatske.

Komunicirajući i radeći na brojnim različitim projektima naš profesor Ilija Protuđer prepoznao je ovaj projekt i ugostio je Alice u našoj školi pred sam početak školske godine, kako bi joj pomogao i pružio informacije koje su joj važne.

Alice je profesora Protuđera pitala o samoj struci, važnosti okoline u kojoj podučava te o svemu što muči same profesore ali i studente. Pitala ga je kako je raditi s djecom, što je to što bi uz stručnost svaki profesor trebao imati ili znati kako bi bio dobar u svom poslu.

Profesor Protuđer strpljivo je i spremno odgovarao na sva pitanja te podijelio s njom i neke trenutke koji su ga se posebno dojmili i ostali mu trajno u sjećanju kroz dugogodišnji profesorski staž ali i neke privatne, životne savjete i mudrosti.

Opušteno i veselo Alice je nastavila intervju i sa mnom želeći saznati više o meni, predmetima koje učimo u školi, o profesorima i njihovom načinu predavanja, mojim zamjerkama i pohvalama. Podijelila sam s njom osobna mišljenja o onom što volim i ne volim, kako bih ja željela da to sve izgleda i koji su moji planovi u budućnosti.

Pitala me o mojim izvanškolskim aktivnostima, jesu li povezani s klasičnim školovanjem, koliko mi je teško uskladiti ih i koliko utječu na mene i pomaže li mi to pri redovnom učenju.

Objasnila sam joj način na koji nastava u našoj školi funkcionira, kako uprava i profesori doskaču problemima i nedostacima te je provela kroz našu novu školu.

Alice je zapisivala i fotografirala, srdačna i vesela upijala svaku riječ.

Pri kraju intervjua oduševljeno je priznala kako je uživala, jednako kao i mi.

Pozdravljajući je, zaželjeli smo joj uspjeh u završetku projekta.

Tri različite obrazovne metode, koje će prikazati kroz intervjue, priče, skečeve, fotografije i umjetničke slike, ponudit će obrazovnom sustavu kako bi pomogla učenicima, studentima i profesorima lakše svladati izazove koji su pred njima, a posebno onima kojima je teško pronaći sebe i svoj put kroz klasično obrazovanje, koji se najbolje snalaze i najviše daju od sebe u praktičnom radu i nastavi, povezujući školovanje i okolinu.

Zaista se nadamo da smo joj pomogli.

 

Lucija Lekšić, 6. bPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Suzana Cecić Ilija Protuđer   datum: 22. 1. 2016.

E-dnevnik

Produženi boravak

Linkovi

     

        

          

            

 ictunastavi.blogspot.gr

 

       

Obavijesti o provedenim aktivnostima u okviru Erasmus+ projekata možete pronaći na ovoj poveznici:   https://live.etwinning.net/profile

Materijale s radionica Večeri matematike možete pronaći na sljedećem linku


Dokumenti MZOS

preskoči na navigaciju