preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

       

JUTRO
    1. sat:    08:00 - 08:45
    2. sat:    08:50 - 09:35
    3. sat:    09:40 - 10:25
    odmor    10:25 - 10:40
   4. sat:    10:45 - 11:30
    5. sat:    11:35 - 12:20
    6. sat:    12:25 - 13:10

  POSLIJEPODNE
    1. sat:    14:00 - 14:45
    2. sat:    14:50 - 15:35
    3. sat:    15:40 - 16:25
    odmor    16:25 - 16:40
   4. sat:    16:45 - 17:30
    5. sat:    17:35 - 18:20
    6. sat:    18:25 - 19:10

Novinarska grupa

 

 

 

 

 

 

za ulaz klikni na sliku ...

Vijesti

Službeno počeli e-upisi u srednje škole

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović pustio je danas, 15. travnja, u rad mrežnu stranicu www.upisi.hr čime je službeno označen početak e-upisa u srednje škole.


Riječ je o projektu vrijednom oko milijun kuna, a sama činjenica da takvog sustava nema nigdje u Europi znak je, kako je istaknuo ministar, da u Hrvatskoj imamo dovoljno pameti, da smo inovativni i poduzetni, a sve su to preduvjeti konkurentnosti društva.

- Cilj Vlade je da Republika Hrvatska postane e-Hrvatska, a naš projekt je doprinos tome.  Ušteda u vremenu i novcu koju ovakvim modelom upisa dobivaju učenici i roditelji,  nemjerljiva je - rekao je ministar Jovanović.

U prvoj fazi rada Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole (NISpuSŠ)  učenici će moći provjeriti svoj elektronički identitet, osobne podatke i ocjene. Svi podaci preuzeti su iz e-Matice pa sustav e-upisa neće predstavljati dodatno opterećenje za nastavnike. Mogućnosti sustava na današnjoj konferenciji za novinare zorno je pokazala učenica 8. razreda Osnovne škole "Vjenceslav Novak" Tea Pribolšan koja je pohvalila novi način upisa u srednje škole, ocijenivši ga puno jednostavnijim i transparentnijim.

Govoreći o razlozima uvođenja e-upisa, ministar Željko Jovanović posebno je istaknuo osiguranje zakonitosti provedbe upisa, veću transparentnost cijeloga postupka te potrebu da se srednjoškolsko obrazovanje učini jednako dostupnim svima pod istim uvjetima, ovisno o sposobnostima pojedinaca. Naglasio je da se bodovni pragovi određuju na temelju ocjena i vrijede za sve škole u državi te ih same škole neće moći pojedinačno određivati. Oni iznose 56 bodova za upis u gimnazije, 50 bodova za upis u eksperimentalne gimnazije te 44 boda za upis u ostale programe u trajanju od najmanje četiri godine. Za upis u trogodišnje škole, kao i do sada, nema bodovnih pragova.

Ministar Jovanović predstavio je i brošuru „Idemo u srednju“ koju je danas dobilo oko 46.000  osmaša, a koja je također dostupna u elektroničkom obliku na stranici www.upisi.hr

Voditelj Projekta e-upisa prof. dr. Vedran Mornar rekao je kako smatra da će učenici imati dovoljno vremena za prilagodbu novome modelu upisa budući da je do samih upisa ostalo više od dva i pol mjeseca. Prijave obrazovnih programa počinju 9. svibnja, liste prioriteta zaključuju se 26. lipnja, a konačna ljestvica poretka bit će poznata 5. srpnja. Učenici će se moći prijaviti na ukupno 10 programa u pet škola, a sustav ih automatski rasporediti za upis u onaj obrazovni program koji je najviši na ljestvici njihovih prioriteta. Sustav će se ažurirati svakih sat vremena, a učenici će svoje prioritete moći mijenjati sve do 26. lipnja kada se zaključuju liste prioriteta.
- Potaknuti uspjehom sustava upisa na visoka učilišta ohrabrili smo se razviti sličan sustav i za upis u srednju školu - rekao je Zvonimir Stanić, ravnatelj CARNeta, te dodao kako nije isključeno da se sličan jedinstveni model upisa uskoro razvije i za upise u predškolske ustanove i osnovne škole. CARNet je zadužen za računalnu infrastrukturu i pružanje potpore cijelome projektu, a prema riječima ravnatelja Stanića hrvatsko školstvo spremno je za korištenje novih tehnologija.

Novi model upisa u srednje škole i njegovo povezivanje sa sustavom upisa na fakultete omogućit će, prema riječima ministra Jovanovića, praćenje uspjeha svakog pojedinca,  praktički od vrtića do doktorata, što će biti od velike koristi pri donošenju odluka važnih za daljnje unaprjeđenje kvalitete sustava obrazovanja i znanosti u Republici Hrvatskoj.


Izvor: http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=12365&sec=1933

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Tomislav Grubišić   datum: 15. 4. 2013.

E-dnevnik

Produženi boravak

Linkovi

     

        

          

            

 ictunastavi.blogspot.gr

 

       

Obavijesti o provedenim aktivnostima u okviru Erasmus+ projekata možete pronaći na ovoj poveznici:   https://live.etwinning.net/profile

Materijale s radionica Večeri matematike možete pronaći na sljedećem linku


Dokumenti MZOS

preskoči na navigaciju